Obujamo Rimljane

Pridružite se nam na potovanju skozi čas in spoznajte življenje v času Rimljanov.

Potek izleta

Naše potovanje v dobo Rimljanov se bo pričelo v dopoldanskem času, ko bomo v Miklavžu na Dravskem polju obiskali gomilno grobišče iz rimske dobe. Na podlagi časovne ocenitve posameznih predmetov v grobu, se da čas pokopa v miklavško gomilo datirati v obdobje med leti 95 in 110. Ob prihodu sledi dobrodošlica z rimsko malico, nato pa še voden ogled notranjosti gomile.

Pot bomo nadaljevali do prvega mitreja v Hajdini, kjer je bilo odkrito najstarejše Mitrovo svetišče v obdonavskih provincah. Sredi 2. stoletja so ga zgradili uslužbenci ilirske carine s sedežem v Petovioni. V njem so razporejeni posvetilni kamni z napisi in reliefnimi upodobitvami, ki prikazujejo mite in atribute, povezane z Mitro in stopnjami napredovanja vernikov. V osrednjem poglobljenem delu je na enem izmed žrtvenikov v polni plastiki prikazano Mitrovo rojstvo iz skale. Posebno pozornost zasluži tudi stebrast oltar s kipom bikonosca, eden od dveh še ohranjenih na svetu.

Nedaleč vstran, bomo vstopili še v tretji mitrej - največje Mitrovo svetišče. Odkrito je bilo leta 1913. Ohranjeno je pod zaščitno stavbo, ki jo je postavilo takratno Muzejsko društvo. V svetišču iz 3. stoletja prevladujejo žrtveniki s posvetili vojakov legij XIII. Gemine in V. Makedonske in izvirna oprema svetišča. Sledi vožnja skozi mesto Ptuj, mimo gradu in arheološkega parka Panorama, kjer so dobro ohranjeni ostanki mestne četrti. Pod površino griča se nahajajo ostanki različnih zgradb – mestnih vil, skladišč, svetišč, delavnic, ulic in drugih objektov. Danes je grič urejen kot zeleni kotiček Ptuja s sprehajalnimi potmi in z opisi arheoloških zakladov, ki so skriti pod gričem.

Zgodbo Rimljanov pa bomo zaključili v Rimskem kampu Poetovio, kjer vas bodo na začetku pozdravili Rimljani in nas povabili v Domus – rimsko hišo, kjer nam bodo postregli pijačo in jedačo dobrodošlice. Sveže pečeni rimski kruhki v krušni peči pred gosti, z oljčnim oljem in omakami. Sledi ogled posestva: amfitetater s skulpturami bogov, sistemska zasaditev flore, lončarstvo…

Po ogledu pa sledi rimska pojedina, kot nekoč, v hiši Domus, kjer vam bodo pripravili jedi po rimskih receptih: pečen piščanec z medom in žitaricami, natrgana svinjina (pečena najmanj 6 ur), solate iz žitaric, zelenjava na rimski način, priloge, pečene jedi iz krušne peči,.. seveda ob kozarcu dobrega vina.

Posebna zanimivost je jedilni kot Triklinij, kjer vam predstavijo, kako so Rimljani jedli tudi leže, ko so ure in ure uživali op hrani in delali načrte za prihodnost.

01

Ogled rimskih gomil z rimsko malico

02

Ogled dveh mitrejev

03

Rimski tabor – ogled in rimska večerja

Pregled paketa

Trajanje

7—8 ur

Število oseb

Vrsta aktivnosti

, ,

V ceno vključeno:​

Vstopnine in ogledi po programu
Malica in večerja
Organizacija in vodenje
DDV

Doplačila:

Pijača ob poti

Cena: od 83 €/osebo

Cena od: 83€ / osebo

View On Map

Enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex commodo consequat duis aute irure dolor.

Popolno doživetje

Kako poteka izlet
z agencijo Sončni Vzhod?

Izberite paket ali nas kontaktirajte in pomagali vam bomo sestaviti popolno doživetje.

Poiščite aktivnost in oddajte povpraševanje

Izberite paket ali nas kontaktirajte in pomagali vam bomo sestaviti popolno doživetje.

Uskladili se bomo s ponudniki

Povezali se bomo z našimi ponudniki in dorekli vse podrobnosti, da bo izlet zares po vaši meri.

Spakirate potrebščine in uživate!

Popeljali vas bomo skozi celotno doživetje, korak za korak, strokovno in prijazno.

NAŠI DOGODKI

Pripravljeni na nepozabno izkušnjo?

Izpolnite rezervacijski obrazec in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali s potrditvijo ponudbe.