Potek izleta
Srečanje z vodnikom ob 8.30 v Lenartu ter vožnja proti Dupleku.
Postanek v Hiši vin Kokol, kjer bomo imeli predstavitev njihove kmetije in izdelkov, ki jih izdelujejo. Iz dolgoletne tradicije vinogradništva so vzpostavili krožno gospodarstvo, kjer izkoristijo vsak del pridelka. Poleg grozdja, ki ga uporabijo za vino, uporabijo namreč tudi grozdne peške, iz katerih izdelujejo olje ter nato tudi moko. Ta primer dobre prakse v krožnem gospodarstvu prepoznala tudi Evropska komisija, saj so bili na prestižnem natečaju RIA 2020 ("Rural Inspirational Awards") v Bruslju uvrščeni v top 5 FINALISTOV v kategoriji krožnega gospodarstva. Njihove izdelke bomo seveda lahko tudi poskusili.
Po ogledu sledi kratka vožnja do Vurberka in ter ogled obnovljenega gradu, iz katerega je izredno lep razgled na okoliške kraje.
Izlet bomo nadaljevali v Trnovski vasi, kjer si bomo ogledali pred kratkim obnovljeno Simoničevo domačijo, gre za eno redkih ohranjenih izvirnih panonskih domačij v Sloveniji. Ima slamnato streho in je zgrajena v obliki črke L. Je prava panonska hiša, lesena »cimprana« stavba. Zgrajena je bila leta 1787.
Sledi kosilo turistični kmetiji Pri kapeli, kjer slovijo po odlični gobovi juhi. Pri njih se ukvarjajo tudi s sadjarstvom in pridelavo jabolk, gospodinja Mojca pa je tudi predsednica Sadjarsko-vinogradniškega društva Vitomarci.
Pot nas bo od Vitomarcev peljala proti Cerkvenjaku, kjer si bomo najprej ogledali Tušakovo vilo z zanimivo etnografsko zbirko že pozabljenih predmetov ter zbirko mineralov. V lično urejeni čajnici bomo lahko poskusili domače pripravke in slišali še kakšno zanimivo pripoved.
Dan bomo zaključili z degustacijo vina v vinotoču Pučko. V lepo urejeni kleti bomo imeli degustacijo 4 vzorcev vina, ki jo bo vodil gospodar Ivan evropski vitez vina 2. stopnje in izkušeni sommelier.
Okrog 19. uri sledi odhod domov.