Zeleno odkrivanje med zgodovino

Odkrivanje zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti s kolesom.

Potek izleta

Svet se še vedno vrti tako kot se mora. Zavrteli si ga boste pa po svoje z vodnikom, ki vas bo ob 9. uri pričakal pred dvorcem Betnava. Skupaj se boste odpravili na okrog 50 kilometrov dolgo pot, najprej boste pa spoznali dvorec Betnava, njegovo zgodovino in okolico. Morda srečate tudi miss med drevesi?

Nato bomo odkolesarili do Botaničnega vrta v Pivoli, kjer bomo spoznali zgodovino nastanka vrta, njegovo vpetost v okolje in glavne dejavnosti. V različnih delih vrta boste spoznali sezonsko zanimive rastline ter slišali zgodbo o gradu Hompoš – enem izmed najstarejših gradov v Sloveniji. Naslednji postanek je cerkev Sv. Jurija v Hočah, kjer si bomo ogledali kripto iz 10. stoletja. Pot bomo nadaljevali med polji in travniki proti Račam, mimo Denikejeve gomile, enega izmed lastnikov gradu v Račah. Preko dvorišča gradu Rače, kjer so nekoč topotali konji, se bomo zapeljali s kolesi in si pogledali številne znamenitosti in zanimivosti gradu. V grajskem parku se bomo posladkali z dobrotami iz bližnje slaščičarne in ugibali, kje je skrivni rov med gradovoma Rače in Vurberk.

Nato nas bodo v svoje mirno okolje povabila prava oaza miru – krajinski park Rački ribniki, ki so bili nekoč del posesti grajskih lastnikov. Območje je zavarovano zaradi izjemne naravne dediščine. Opazovali bomo pestrost gozda, svoboden let številnih ptic, dvoživke in kačje pastirje, ki nikoli ne mirujejo ter številne druge redke in ogrožene vrste rastlin. Med njimi bo tudi štiriperesna marzilka, ki je bila upodobljena na poštni znamki Slovenije.

Pred nami bo pot do Dragonje vasi, kjer nas bo sprejel popotnik in izjemni poznavalec kamenin, mineralov in fosilov ter nam predstavil svojo bogato zbirko eksponatov v muzeju Pangea, ki se ponaša kot največji tovrstni muzej v Sloveniji, saj ima preko 7000 razstavnih eksponatov – in vsak ima svojo zgodbo.
Skozi prijetne vasice se bomo zapeljali do Atile, ampak ne hunskega kralja, temveč do gostilne Atile, prijazne do kolesarjev, kjer bomo uživali številne domače kulinarične dobrote. Po okrepčilu se bomo odpravili skozi gozdove, kjer začutimo vonj borovcev in se peljali mimo preurejene gramoznice, sedaj športno rekreativnega centra, do Brunšvika, katerega ime je povezano z Vilijemom Denikejem, lastnikom račkega gradu, doma iz Braunschweiga v Nemčiji.

Pot zaključujemo skozi Marjeto, mimo Skok, do Hoč in do začetne točke Betnava, kjer se ob 18.00 poslovimo z ugotovitvijo, da smo bolj, kot na kilometre, bili pozorni na doživeto.

01

Ogled dvorca Betnava

02

Sprehod po botaničnem vrtu v Pivoli

03

Grad Rače

04

Rački ribniki

05

Muzej Pangea

Pregled paketa

Trajanje

9 ur

Primerno za

Število oseb

Vrsta aktivnosti

, , ,

V ceno vključeno:​

Vstopnine in ogledi po programu
Kosilo
Organizacija in kolesarski vodnik
DDV

Doplačila:

Pijača ob kosilo in na poti

Cena: od 75 €/osebo

Cena od: 75€ / osebo

View On Map

Enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex commodo consequat duis aute irure dolor.

Popolno doživetje

Kako poteka izlet
z agencijo Sončni Vzhod?

Izberite paket ali nas kontaktirajte in pomagali vam bomo sestaviti popolno doživetje.

Poiščite aktivnost in oddajte povpraševanje

Izberite paket ali nas kontaktirajte in pomagali vam bomo sestaviti popolno doživetje.

Uskladili se bomo s ponudniki

Povezali se bomo z našimi ponudniki in dorekli vse podrobnosti, da bo izlet zares po vaši meri.

Spakirate potrebščine in uživate!

Popeljali vas bomo skozi celotno doživetje, korak za korak, strokovno in prijazno.

NAŠI DOGODKI

Pripravljeni na nepozabno izkušnjo?

Izpolnite rezervacijski obrazec in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali s potrditvijo ponudbe.