Zlata luska Drave

Pripravljeni, da se podate na avanturistično zgodovinsko potovanje po 4000 let stari zgodbi o dravskem zlatu in izpiralcih zlata? V osrčju Dravskega polja boste spoznali življenje ob reki, naravne in kulturno zgodovinske znamenitosti. Skrite zgodbe o zlatu vas bodo popeljale v čase poznega srednjega veka, grofov Stubenbergov, takratnih lastnikov mističnega gradu Vurberk, ki so kot vazali Habsburškega cesarja imeli pravico do izpiranja zlata med Dogošami in Ptujem. Predstavili vam bomo prihod Međimurskih izpiralcev zlata ter vas pospremili na plovbo z ozkim lesenim čolnom in iskanje primernih prodišč, kjer so z mukotrpnim celodnevnim premetavanjem proda izprali nekaj gramov zlatih luskic.

Potek izleta

Ob 9.00 se dobimo na Športnem parku Gmajna v Zlatoličju, kjer bomo spoznali zgodbo o izpiranju zlata v reki Dravi. S starodobniki (traktorji) in lojtrniki se bomo popeljali do obrežja reke Drave, kjer vam bomo predstavili zgodbo prihoda Međimurskih izpiralcev zlata ter vas pripravili na čolnarsko popotovanje do zlatonosnega prodišča, imenovanega »Zlata plaža«. Izkusili boste del nekdanjega epskega tritedenskega popotovanja od prodišča do prodišča, ki bo trajalo cca. 1,5 ure. Na poti vas bomo seznanili z zgodovino izpiranja zlata v Dravi, predstavili bogato kulturno in naravno dediščino Dravskega polja ter ožjega področja reke Drave.

Videli boste, kaj počnejo mali rečni drvarji! Se boste vprašali, kdo pa so? To so bobri, ki so se po 250 letih ponovno naselili v poplavnih logih pod Krčevino. Nekoč je v tem delu bila v Sloveniji največja kolonija bobrov.

Sledi edinstveno doživetje izpiranja zlata. Imeli boste možnost poizkusiti kaj pomeni »šoder metati« na izpiralno desko. Da boste to počeli z dovolj moči, se boste okrepčali z zlatarsko malico, ki se je zagotovo ne boste branili!

Na leseni izpiralni skledi boste z malo sreče doživeli magični blisk zlatih luskic med črnim magnetitom. Pojasnili vam bomo, kako so z uporabo živega srebra iz Idrijskega rudnika, iz izpranega peska, izločili 24-karatno zlato. Spoznali boste tudi, kako se »speče« zlata kroglica na žerjavici. Vse, kar boste z malo sreče izprali, boste lahko v mini epruvetki odnesli domov. Finančno si ne boste opomogli, boste pa obogateni z nepozabno zgodbo in izkušnjo. Vsak udeleženec prejme tudi »Certifikat izpiralca zlata na reki Dravi«.

Nabiranje »izpiralskih žuljev« bo trajalo približno 2 uri.
Naše potepanje bomo nadaljevali po Dravski terasi, kjer bomo na lastne oči videli, kako je reka skozi tisočletja spreminjala strugo in kako so se temu prilagodili prebivalci na teh poljih, ki jih občasno še vedno poplavijo visoke vode reke Drave. Z lojtrniki in starodobniki se bomo vrnili do izhodiščnega mesta.

01

Prevoz s starodobnikom in lojtrnikom

02

Plovba s starim lesenim čolnom

03

Edinstveno doživetje izpiranja zlata

04

Malica lokalnih dobrot: kruh, suhe mesnine z zaseko, čebulo in bučnim oljem, osvežilna jabolka z Dravskega polja, sir in orehi

Pregled paketa

Trajanje

4—5 ur

Število oseb

Vrsta aktivnosti

, , , ,

V ceno vključeno:​

Vstopnine in ogledi po programu
Malica
Organizacija in strokovno vodenje
DDV

Doplačila:

Cena: od 160 €/osebo

Cena od: 160€ / osebo

View On Map

Enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex commodo consequat duis aute irure dolor.

Popolno doživetje

Kako poteka izlet
z agencijo Sončni Vzhod?

Izberite paket ali nas kontaktirajte in pomagali vam bomo sestaviti popolno doživetje.

Poiščite aktivnost in oddajte povpraševanje

Izberite paket ali nas kontaktirajte in pomagali vam bomo sestaviti popolno doživetje.

Uskladili se bomo s ponudniki

Povezali se bomo z našimi ponudniki in dorekli vse podrobnosti, da bo izlet zares po vaši meri.

Spakirate potrebščine in uživate!

Popeljali vas bomo skozi celotno doživetje, korak za korak, strokovno in prijazno.

NAŠI DOGODKI

Pripravljeni na nepozabno izkušnjo?

Izpolnite rezervacijski obrazec in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali s potrditvijo ponudbe.